Yalın Düşünce‘nin 5 temel öğesinden biri olan Sürekli Akış yaratmanın en kritik koşullarından biri mümkün olan en az stokla üretimi gerçekleştirmektir. Minimum stokla üretimi gerçekleştirmek için Değer Akışı‘ndaki israfları ortadan kaldırmak gerekmektedir. Minimum stokla çalışmanın en önemli yollarından biri tek parça akıştır (one piece flow-OPF).
Tek parça akışı sağlamak için montaj hatlarında konveyörler kullanıldığı gibi, bir üret bir ilet mantığı ile ilerleyen ve konveyör bandı ile tempolanmayan üretim hatları da mevcuttur. Birden fazla işçinin çalıştığı tek parça akış ortamlarında yamazumi faaliyetleri ile işler dengelenerek OPF sağlanırken bir diğer yöntem ise Hücresel İmalat’tır. Hücresel imalat‘ta ortak proseslerde üretilen ürünler gruplanarak tek parça akış halinde ilerler. Hücrenin içerisinde çalışan operatör(lerin) sayısı ise üretim temposuna (takt zamanına) göre ayarlanır.
Birden fazla operatörün olduğu hücre yapılarında operatörler birbirlerinin çevrimlerini devralarak toplam çevrimi tamamlar. Bir operatör çevrime başlayıp kendi çevrimini bitirdiğinde diğer çevrimine başlayacak olan operatör için ara stok üretir. Tüm çevrim bu şekilde ilerler. Bu tip hücrelere
Hücresel imalatın bir diğer şekli ise Chaku chaku hücresidir. Japonca Yükle-yükle anlamına gelen Chaku-chaku hücresinde operatör sadece makinayı yükler ve diğer makinaya geçer. Operatör çevrimini tamamlayarak (aynı zamanda bir ürünün üretimini de tamamlayarak) başa döndüğünde tüm makinalar da kendi içindeki çevrimlerini tamamlamış olur ve bir kendi ara stoklarını üretmiş olurlar. Chaku chaku hücresindeki makinaların en büyük özelliği yükleme zamanından sonra kalan çevrimin tamamının otomatik makina zamanına ait oluşudur. Bu noktada dikkate alınması gereken diğer bir konu ise Standart İş‘in önemi ve sürekliliğidir.
Aşağıda gördüğünüz video Chaku-chaku hücresine Japonya’da yapılan örneklerden biridir. Bu örnekte operatör ilk makinayı yükleyerek diğer makinaya geçer; diğerini bitirdikten sonra ise sonraki makinaya geçerek bu şekilde her iki makina arasındaki tek parça ara stoğu bir sonraki makinaya aktararak çevrimini tamamlar. Chaku chaku hücrelerindeki makinaların bir diğer özelliği de otomatik boşaltma özelliğine sahip olmalarıdır. Bu özelliğe sahip makinalara hane-dashi (el değmeden) adı verilir.
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=AUPji7L9aSs]
Hücresel imalat tek parça akış’ın en etkili yollarından biri olduğu gibi, üretim proseslerindeki israfları ortadan kaldırıp sürekli akışı sağlayan ve değer oranını artıran etkili bir yöntemdir.
Sevgiler
CY