Yalın Yazarlar uygulamasına geçtiğimiz ay itibariyle başladıktan sonra hem büyük bir ilgiyle karşılaştık hem de üniversitelerdeki Yalın’a ilgi ve alaka düzeyinin fazlasıyla arttığına bir kere daha şahit olduk. Yalın Yazarlar konseptinin ilk yazısı olan Ford Otosan’da Yalın Uygulamalar‘dan sonra sıra Sakarya Üniversitesi Endüstri Mühendisliği mezunu Nazlıcan Önder‘in Mercedes-Benz Türk A.Ş.’de stajını tamamlarken kaleme aldığı 5S uygulamalarında… Nazlıcan Hanım aynı zamanda Mercedes Benz Hoşdere fabrikasında yaptığı bu çalışmaları Lojistikte Ergonomi Yaklaşımı ve Otomotiv Fabrikasında Bir Uygulama başlıklı bitirme tezinde toparlamış. Kendisine bir kere daha yazısı için teşekkür ediyor, kariyer yolculuğunda başarılar diliyorum.
YALIN FELSEFENİN ANAHTARI 5S
Günümüz koşullarında işletmeler, globalleşmeye uyum sağlamak ve dünya çapında üretim yaparak markalaşma yollarını açmak için sürekli gelişim ve değişim içinde olmak zorundadırlar. Bunu başarabilmenin altın kuralı ise işletmelerin Yalın Üretim felsefesini benimsemeleri ile mümkündür. İşletmelerin bu felsefeye geçmeden önce kendilerine sormaları gereken en önemli soru “Nereden başlayalım?” sorusudur. 5S uygulaması ile başlamak bu soruya verilebilecek yanıtlardan biridir.
5S, Japonlar tarafından geliştirilen ve işletmedeki en küçük detayların bile denetlenmesine fırsat veren önemli kurallar bütünüdür. 5S, organizasyon içerisinde kaliteli bir çevre kurmak ve bunu korumak için kullanılan bir tekniktir. Çalışma alanını temiz, düzenli ve amaca uygun biçime sokulması için uygulanan bir Toplam Kalite tekniğidir. Aynı zamanda, işletmelerdeki düzen ve disiplini sağlamak için kullanılan hem basit, hem de işletmenin en küçük ayrıntılarının denetimini sağlayan ve diğer iyileştirme çalışmalarının temelini oluşturan bir sistemdir.
5S yaklaşımı dünyanın birçok ülkesinde sunduğu ürün/hizmet türüne bakılmaksızın çok sayıda işletmede uygulanmaktadır. Literatür incelendiği zaman 5S yaklaşımının temeli 2 teoriye dayanmaktadır.Bu teoriler Osada ve Hirano tarafından ortaya konmuştur.Bu teorilerin dışında Ohno (1988) örgütlerin 5S açısından , sınıflandırmanın gerçek anlamını düşünmeleri gerektiğini belirtmiştir. Benzer şekilde,(Chapman,2005) ve (Parks, 2003) yaptıkları araştırmalar sonunda yeterli bilgiye sahip olmadan , örgütsel faaliyetlere çok yakından odaklanmanın başarısız uygulamalara neden olabileceğini düşünmektedir.
5S pratikte bir kuruluşta kalite ortamı kurmak ve korumak için kullanılan bir tekniktir. Seiri, Seiton, Seiso, Seiketsu ve Shitsuke olarak adlandırılan 5 Japonca kelimenin baş harflerinden oluşmaktadır. Gregor ve Kosturiak’a göre 5S , sürekli olarak devam eden kayıpların elimine edilmesi için Japonya ‘da kullanılan bir yaklaşımdır.
Kaynakça
Hirano, Hiroyuki, 5S for Operators: 5 Pillars of Visual Workplace, 1996
Osada, Takashi, 5S’s: Five Keys to Total Quality Environment, 1991
Yazının sonuna yine eklemek istiyorum: EĞER YAZMAYA MERAKLIYSANIZ VE YALIN DÜŞÜNCE İLE İLGİLENİYORSANIZ BANA ULAŞIN! Ben de yazınızı Yalın Danışman’da yayınlayayım. Hem yeni yazarları burada konuk edelim; hem de bu sayfayı hep birlikte geliştirelim.
Sevgiler
Can Yükselen